Porti batante

Despre portile batante

Portile batante sunt portile care se misca in plan orizontal dupa un arc de cerc, miscandu-se in jurul unui ax de revolutie definit de pozitia balamalelor portii. Portile batante pot fi simple, cu o foaie, sau duble, cu doua panouri in miscare. Portile batante simple sunt, de regula, cele mai economice si simplu de montat.
 

automatizare porti batante duble
 

Porti batante simple sau duble

Portile batante pot fi simple sau duble. Portile simple pot fi cele mai economice atat in ceea ce priveste poarta propriu-zisa, dar si partea de automatizare a acestui tip de porti. De regula portile batante simple au latimea de pana la 5 metri, insa exista si exceptii si se pot gasi solutii de automatizare si pentru portile batante simple cu latimea de pana la 7 metri.

automatizare porti batante simple
 

Portile batante duble sunt considerate ca fiind mai elegante decat cele simple si pot avea o deschidere mai mare decat cele simple. Desi pot avea latimea deschiderii de 10-11 metri, de regula portile batante duble au deschideri cuprinse intre 4 si 8 metri. Spatiul dintre cele doua foi ale portilor duble, in potitia inchisa complet, are atat un rol functionat cat si unul de design si este indicat sa nu depaseasca 3 cm. Portile batante duble pot fi realizate cu un design unicat sau pot fi pline, caz in care este indicata prezenta unei diagonale pe fiecare dintre foile portilor duble.

Porti batante pline / din lemn

porti batante pline din lemn
Portile din lemn pot avea un aspect placut si sint preferate de multi, insa trebuie avute in vedere o serie de cerinte speciale atunci cand luam in considerare montarea unor porti pline.
Ca regule, toate portile pline, fie ca sunt din lemn sau alt material, trebuie sa aiba un cadru din otel care sa sustina fiecare panou al portii. Acest lucru este obligatoriu pentru a asigura stabilitatea si a prelungi durata de viata a portilor, in special in situatia in care este utilizata o solutie de automatizare a acestora.

Portile batante cu panouri pline se comporta ca niste vele si pot fi afectate de vant, motiv pentru care portile trebuie prevazute cu stalpi de sustinere mai solizi si actionari mai robuste, care sa poata sustina atat greutate portilor, cat si pozitia acestora in prezenta vantului. Portile batante cu panouri pline pot fi prevazute cu stabilizatoare magnetice, care vor preveni miscarea nedorita a panourilor portii in timpul rafelelor de vant.

In cazul portilor batante cu panouri pline din lemn, trebuie avut in vedere faptul ca lemnul poate absobi umiditatea din mediu, in timpul ploilor, acestea putand chiar sa-si dubleze greutatea, motiv pentru care, acest tip de porti trebuie prevazute cu balamale solide sau chiar cu balamale suplimentare.
 

Directia de deschidere a portilor batante

De regula sunt preferate portile care se deschid in interiorul proprietatii, insa uneori poate fi necesar, din cauza planurilor inclinate, ca portile sa se deschida in exterior. In aceste cazuri este indicat sa se foloseasca un brat liniar de actionare a portilor. Acesta poate fi instalat pe partea interioara a portilor si permite deschiderea acestora catre exterior. Acest dispozitiv impunge portile pentru ale deschide si le trage pentru a le inchide, putand fi instalat si pe porti batante duble.
 

Garda la sol a portilor batante

Garda la sol a portilor batante, fie ele simple sau duble, este obligatoriu de prevazut in eventualitatea existentei unor obstacole de mici dimensiuni, pentru ca acestea sa poata fi depasite de panourile portilor. O garda la sol optima ar fi in jur de 10-12 cm, insa se poate mentine in intervalul 6 - 15 cm. O poarta a carei garda la sol este prea mare va lasa impresia ca leviteaza, pe cand una care are o garda prea mica, va lasa impresia ca este un gard.
 

Tipuri de actionari ale portilor batante

Sortare după:
Produse pe pagină:
Vizualizare ca: Listă Grid